Hirdetés

Új és hatalmas repülőtér Mexikóvárosban

Címkék: repülőtér, légikapu, légikomplexum, terminál, légikikötő

2062-ig a bővítésekkel együtt, a jelenlegi repülőtértől keletre, egy megaberuházás keretében új légikikötő épül.

Ezt is Neked ajánljuk


Két szakaszban épül meg, az első 2015 és 2020 között. Az első ütemben elkészült épületek, már 2018-tól tudják fogadni a nemzetközi járatokat. A második fázis egészen 2062-ig tart, amikor is elkészül, a 120 millióra növekvő kapacitás.
A jelenlegi repülőtér már kinőtte a kereteket, nem tud több repülőgépet fogadni, hiszen évek óta eléri az évi 30 milliós utaslétszámot.

Az új légikikötő 555 négyzetméteres lesz a tervek szerint, ezzel a legnagyobbak közé emelkedik. De nem csak a méretei impozánsak, hanem a dizájn és a funkciók tekintetében is tartogat meglepetéseket. A tervezője a brit Norman Foster, aki X alakúra tervezte a terminálokat, ezzel is utalva a helyszínre (MeXikóváros). A terminálok egyenként 95 repülőgépet képes fogadni és egyedi belső térrel fognak rendelkezni. A britt sztárépítész szerint ”sem hagyományos tetővel, sem függőleges falakkal nem rendelkezik majd, sőt a szó szoros értelmében vett oszlopok sem lesznek jelen”.

A terminálok belső terében a tetőívek elérik a 100 métert, ez megközelítőleg a háromszorosa a megszokottaknak. Az egész szerkezet úgy lett kialakítva, hogy kibírja a földrengéseket, ami ezen a vidéken igen sűrűn fordul elő, mindezt a könnyített szerkezetű acélváznak és légies súlyú üvegnek köszönhető. A gyors elkészülés pedig annak köszönhető, hogy előre gyártott elemekből készítik, így nem szükséges az időt rabló állványozás. Hasonló szerkezet található a Dohai, Dubai és a Szöuli repülőtereken is.

Az első fázisban (2015-2020) megközelítőleg 9.2 milliárd dollárt költenek az építkezésre, aminek a nagy részét a meglévő Benito Juárez légikikötő profitjából finanszíroznak. Az új légikomplexum 2020-ra három kifutópályát kap, amit a későbbiekben, a második fázis keretében további három épül még hozzá, amivel elérik a csúcskapacitást.

A tervek szerint, az öreg kontinensen kívül, ez lesz az első olyan repülőtér, aminek a fűtéséhez és hűtéséhez a természetes szellőzésen kívül nincs szükség semmi egyébre, ezáltal a szén-dioxid kibocsájtása 0 lesz.

Az új légikaput, már 2002-ben tervbe vették, de akkor a civilek tiltakozásai miatt, levették napirendről. A megnyitását követően, minden bizonnyal, Mexikóváros felkerül a világ legnagyobb repülőtereinek listájára is.

Hirdetés
Olvasd a Magazint, ahol játékleírásokat és a játékokhoz kapcsolódó érdekességeket találsz.
Új és hatalmas repülőtér Mexikóvárosban
Új és hatalmas repülőtér Mexikóvárosban
Új és hatalmas repülőtér Mexikóvárosban

Kapcsolódó cikkek:

Battlestar Galactica