Hirdetés

Hughes H-4

Címkék: repülő csónak, Hughes, SpruceGoose, Hughes H-4

A második világháború idején felmerült, hogy egy olyan repülőgépre lenne szüksége az USA-nak, amivel nagy tömegeket lehet gyorsan és egyszerűen szállítani, egyik pontból a másikba.

Ezt is Neked ajánljuk


Más néven Hercules "SpruceGoose". A második világháború idején felmerült, hogy egy olyan repülőgépre lenne szüksége az USA-nak, amivel nagy tömegeket lehet gyorsan és egyszerűen szállítani, egyik pontból a másikba. A feltételek között szerepelt az is, hogy képes legyen a vízre leszállni és onnan felszállni is. A megbízatást a kor egyik leghíresebb repülőse és üzletembere Hughes a különc milliárdos nyerte el.
A repülő csónak méretei, amit Hughes tervezett, impozánsak voltak a méretei és a teljesítménye is. A hossza 67 méter, a szárny fesztávolsága 98 méter. Ez utóbbi mérete a mai napig a legnagyobb. A tömege meglepően kicsi volt, a méretekhez képest, amit annak köszönhetett, hogy a vázszerkezetet rétegelt nyírfából készítették. Ennek egyszerű volt az oka. A háború miatt, a repülőgépekhez használt alumínium nehezen és drágán volt beszerezhető. A meghajtását nyolc darab, huszonnyolc hengeres csillagmotor biztosította, amiknek egyenként 3000 LE teljesítményük volt. A motorok végén, egy négytollú légcsavar volt található, amelynek az átmérője több mint 5 méter.
A repülőgép 400 km/h végsebességre volt képes, az utazó sebessége 240 km/h és 1600 méteren volt képes repülni. A legnagyobb terheléssel, maximum 4700 km-es út megtétele volt lehetséges.
A befogadó képessége hatalmas, egyszerre 750 katonát, vagy 2 tankot volt képes elszállítani.
Sajnos a repülőgép élesben sosem tudta bizonyítani, hogy mire képes. A tervezés és az építés annyira elhúzódott, hogy mire elkészült a világháború véget ért. Ezután az óriási szállítási kapacitásra már nem volt szükség, ezért a fejlesztését leállították.
Egyszer azonban felszállt, mégpedig 1947-ben és a megálmodója, Hughes vezette, Los Angelesben. Az első és egyben utolsó útján kb. 21 m magasságig emelkedett, 1600 m- tett meg és 220 km/h-ig gyorsult fel.
Sok viszontagságot követően, jelenleg ez Oregon államban található Evergreen Repülőmúzeumban csodálhatjuk meg.

Hirdetés
Olvasd a Magazint, ahol játékleírásokat és a játékokhoz kapcsolódó érdekességeket találsz.
Hughes H-4
Hughes H-4
Hughes H-4
Hughes H-4
Hughes H-4

Kapcsolódó cikkek:

Battlestar Galactica