Hirdetés

Harrier

Címkék: Harrier, vadászrepülőgép, harcirepülő, katonai repülőgép

A Harrier típusú repülőgép képes a függőleges le és felszállásra egyaránt.

Ezt is Neked ajánljuk


A Harrier típusú repülőgép képes a függőleges le és felszállásra egyaránt. Ezt a tulajdonságát azonban csak igen ritkán aknázzák ki, mivel ilyenkor jelentősen csökkenteni a hasznos teher súlyát. Ezért üzemanyagtakarékossági szempontból leginkább a rövid távú le és felszállást, vagy a rövid távú felszállás és függőleges leszállást alkalmazzák. A jelenleg fejlesztés alatt álló F-35B Lighting II vadászbombázóval szeretnék ezt a géptípust leváltani.
A helyből történő le és felszállás a második világháború vége felé merült fel először Németországban, ahol egyre több repülőtér vált használhatatlanná. A tervek azonban az idő rövidsége miatt nem valósulhattak meg.
A világháborút követően Angliában kezdtek neki a kifejlesztéshez, 1954-ben. Az első tesztpéldány augusztus 3-án emelkedett magasba, de hamarosan halálos balesetet szenvedett. Ennek az eszköznek a TMR nevet adták, ami Tolóerőmérő Eszközt jelent (Thrust Measuring Rig).
A következő koncepció a Short SC.1 nevet viselte. Ezt Dr. Alan A. Griffiths ötlete alapján valósították meg. Ebben több, összesen öt kisebb hajtóművet helyeztek el, amik egyenként 122 kilogrammosak voltak és 9 kN erőt adtak le. Az első tesztet 1958 május 26-án végezték el sikeresen. A próbák 1964-ig tartottak.
A P.1127-es típusjelű gépből született meg végül is a ma is ismert Harrier repülőgép. Az első XP831-es jelű tesztgépet 1960 augusztusában kezdték el próbálni, először a földön, majd októberben a kipányvázva lebegett, novemberben pedig az első szabad lebegést is végrehajtotta. 1961-ben kezdték el a berepülését, 1963-tól pedig a tengeri teszteket.
A Harrier egy hagyományos aerodinamikai elrendezésű vállszárnyas repülőgép, egészében fémből készül. A sugárhajtómű a törzsben helyezkedik el, a súlypontban, ezzel biztosítva a lebegés közbeni egyensúlyt. A szárnyak erősen nyilazottak, ami azért fontos, mert légpárna tud kialakulni a repülőgép és a föld között a lebegés közben.
A Harrier repülőgépet több ország haditengerészete is hadrendbe állította és több háborúban részt vettek a bevetések során.

Hirdetés
Olvasd a Magazint, ahol játékleírásokat és a játékokhoz kapcsolódó érdekességeket találsz.
Harrier
Harrier
Harrier
Harrier

Kapcsolódó cikkek:

Battlestar Galactica