Hirdetés

A térhajlítás

Címkék: térhajlítás, wrap drive, Alcubierre meghajtás, féregjáratok, Einstein-Rosen híd

Nemrégiben Mark Rademaker elkészítette az IXS Enterprise űrhajó terveit, amit a csillagközi utazásokhoz tervezett, egy térhajlító hajtómű segítségével.

Ezt is Neked ajánljuk


A Mark Rademaker által megálmodott űrhajó a NASA-nál dolgozó mérnök, Dr. Harold White-nak a számításait veszi alapul. Ennek megfelelően az űrhajót tórusz venné körül. Az elkészült terv, nagy valószínűséggel, még a közeljövőben csak terv marad, hiszen az ehhez szükséges tudás és technológia még nincs az emberiség birtokában.
Az elgondolás szerint a teret meghajlító hajtómű (wrap drive) működési elve a következő: egy úgynevezett görbületi tekercsen keresztül nagy mennyiségű energiát kell áramoltatni. Aminek hatására az űrhajó körül, egy görbületi buborék képződik, ami a csillaghajót kitaszítja a háromdimenziós térből a szubtérbe. Ebben a térben már lehetőség van a fénynél nagyobb sebesség elérésére, ami lehetővé teszi a csillagközi utazást.
A másik elképzelés szerint, az úgynevezett Alcubierre meghajlás azt a jelenséget használja fel, hogy a görbület egy hullám alakját is felveheti, és az űrhajó a két hullám között, egy buborékban utazik. A buborék egyik felén a téridő összenyomódik, míg a másik végén kitágul. Az űrjármű ennek a meghajtásnak a segítségével képes a fénynél nagyobb sebességre.
Van olyan elképzelés is, hogy az univerzumban léteznek az úgynevezett féregjáratok. Ezek olyan torzulások a téridőben, amik késesek összeköttetést teremteni a galaxis két pontja között, az úgynevezett Einstein-Rosen híd segítségével.
Az itt felsoroltakon kívül, még számtalan más megoldás is született már a Sci-Fi irodalomban. Azonban mindegyiknek van egy közös vonása. Irtózatos mennyiségű energia kell a működtetésükhöz. Erre általában az antianyag-anyag reakciójából keletkező energiát veszik alapul. Ezzel sajnálatosan, csak annyi probléma van, hogy a jelenlegi tudásunk mellett, még megvalósíthatatlan.

A csillagközi űrutazást, már sokan elképzelték. Nagyon sok idő és mérnöki munkára lenne szükség a tervek kivitelezésére, akár személyzet nélküli, akár a személyzettel rendelkező űrhajót szeretnénk építeni, de minden valószínűség szerint megvalósíthatónak látszik (elméletben). Igaz nem a fentebb említett technológiákkal. Az emberiségnek még sokat kell tanulnia és fejlődnie ahhoz, hogy egy ilyen vállalkozásba bele tudjon fogni. A NASA évekig kutatta a témát és többféle elméleti megoldást is lerakott az asztalra.

Hirdetés
Olvasd a Magazint, ahol játékleírásokat és a játékokhoz kapcsolódó érdekességeket találsz.
A térhajlítás
A térhajlítás
A térhajlítás
A térhajlítás

Kapcsolódó cikkek:

Battlestar Galactica