Hirdetés

A helikopter

Címkék: Helikopter, online helikopteres játékok, katonai helikopter, civil helikopter, mezőgazdasági helikopter

A helikopter egy olyan légi jármű, amely forgószárnnyal tudja magát a levegőbe emelni és tartani, motor segítségével. A repülési magasságát és irányát a forgószárnyak állásszögének változtatásával tudja szabályozni.

Ezt is Neked ajánljuk


A szó a görög helix (csavar) és pteron (szárny) szavakból ered.
A motoros meghajtású helikoptert a szlovák származású Jan Bahyl találta fel. Viszont az orosz Igor Sikorsky tervezte az első sorozatban is gyártott gépet. Magyar vonatkozása is van a helikopternek, mert Asbóth Oszkár hosszú kísérletezést követően 1928 szeptember 9-én szállt fel függőlegesen a magasba. Sikere Európában új lökést adott az eddig megoldhatatlannak hitt helikopterkutatásnak.
Az is igaz, hogy már i. e. 400 körül a kínai gyerekeknek volt egy hasonló elven működő játékuk. Az első embert is szállító helikopter tervet Leonardo da Vinci vetette papírra a XV. században, de a kor technikai színvonala és a meglévő anyagok nem tették lehetővé a megépítését.
A hagyományos repülőgépekhez képest a helikopterek sokkal bonyolultabb repülő szerkezetek, drágábbak, a fenntartásuk nagyobb szakértelemet igényel és kisebb a teherbírásuk. Viszont van rengeteg olyan tulajdonsága, ami miatt népszerű lett. Ezek pedig, alacsonyabb sebességgel is képesek repülni, képes egy helyben lebegni, hátrafelé repülni és képes kis helyen kifutópálya nélkül le és felszállni. A mozgását csupán csak a üzemanyag töltés helye korlátozza.
A helikoptereket egyaránt használják a civil és a katonai repülésben. Felhasználják csapatszállításra, tűzoltásra, hajók megközelítésére, életmentésre, sebesültek szállítására, civil és rendőrségi megfigyelésre és nem utolsó sorban teherszállításra.

Hirdetés
Olvasd a Magazint, ahol játékleírásokat és a játékokhoz kapcsolódó érdekességeket találsz.
A helikopter
A helikopter
A helikopter
A helikopter
A helikopter

Kapcsolódó cikkek:

Battlestar Galactica